Saturday, March 31, 2012

MR & MRS NG


I have been very busy over the whole month of March, after my office audits done following by the exam at 2nd April. So I am barely have time to update any single article. There are so many things happening at once and my mind merely get ripped by them.

So I would like to post this article as a little survey with my sincere readers.
Kindly leave comment by picking any of the questions below :

  • What do you feel about this blog?
  • What kind of topic you are interested to know about?
  • Which article in this blog captured the most of your attention?
  • And anything else in your thought....

Oh well ... about the sport shirts at above?
My wife is being humor with our badminton sport shirts, makes me can't stop thinking about MR. and MRS. Smith movie. Isn't it kind of "Controversial" yet "Attractive" ?  


Do say hi to me if you see this shirt with someone from Taiping.


9 comments:

  1. 1) What do you feel about this blog?
    oke

    2) What kind of topic you are interested to know about?
    liberalisasi islam dan pergerakkannya di malaysia dan indonesia serta bahaya impaknya kepada saudara baru / mereka yg ingin berjinak dgn Islam.

    3)Which article in this blog captured the most of your attention?
    bin abdullah and u know ehem2x xD.

    4)And anything else in your thought....
    furthering studies brow?

    ReplyDelete
  2. i thought i posted something here

    ReplyDelete
  3. Assalamualaikum mae, perhaps bro can write your comment at Microsoft Word first, then copy paste into this comment space and click send.. Sometimes the Blog just didn't work well in this part.

    ReplyDelete
  4. * What do you feel about this blog?
    * What kind of topic you are interested to know about?
    * Which article in this blog captured the most of your attention?
    * And anything else in your thought....

    1. blog ni banyak mengingatkan sy tentang apa sy belajar dahulu di madrasah, tetapi semakin terlupa. syukur ikhwan ada sentuh sesetengah topik yg malah sy tak aware sedang berlaku, realiti Islam di malaysia dari perspektif saudara baru, kesusahan mereka, ancaman, bantuan, sy fikir kalau putrajaya baca blog ni mungkin boleh menarik minat mereka tentang bottleneck yg sedang dihadapi oleh mereka ni.

    dan alhamdulillah ramai muslim melayu yg take Islam for granted macam sy ni datang ke blog ni. satu fenomena dan persekitaran masyarakat yg saya rasa alhamdulillah masih boleh lagi Islam subur di m'sia ni.

    2. apa2 topik pun boleh. klu dulu ikhwan pernah tanya sy kenapa sy tak buka blog sendiri. skrg sy bagitahu ikhwan kenapa. sy taknak benda ni jadi semacam obligation atau tugas harian yg mesti sy buat untuk satisfy kehendak/kemahuan reader. permintaan tak mengapa mungkin boleh sy ikthiarkan. needs and wants lain.

    klu dah sampai macam tu segala apa yg sy tulis bukanlah berasal dari pengalaman sy sebagai seorang Islam. dan apa yg sy sumbangkan bukanlah jihad dalam bentuk penulisan, niat akhirnya bukan kerana Allah taala.

    sy harap ikhwan jangan tertekan/stress untuk update blog ni dan dahulukan masa dengan keluarga, anak, kerja. kami boleh nanti. tapi menjawab pertanyaan ikhwan sekadar untuk survey, sy sekarang sedang follow-up any news berkenaan perkembangan liberalisasi Islam dan kekeliruan ajaran tauhid di m'sia indonesia.

    3. banyak. isu bin abdullah, pertanyaan saudari alia, religion becomes exclusive, don't call me mualaf dsb-nya. tetapi sy lebih suka klu article tu more on screening humanity, based on experience, or future challenge dari kacamata saudara baru.

    4. sy ada benda nak emel pada ikhwan, tapi ikhwan tak minat pada baseless internet article, so i understand. sy teringat kata seorang ulamak dari perak, ustaz asri ke namanya sy terlupa, dia ada menyebut apabila mengulas tentang teori seorang ulama international, daripada kita bimbang tentang perkara atau agenda global yg still conspiracy theory bak kata amerika, lebih baik kita fokus pada benda sehari2x, mcm mana nak mantapkan iman kita lebih baik, sembahyang kita lebih khusyuk, tanggungjawab pada ibu bapa dsb-nya. rapatkanlah saf2 dengan orang yg sembahyang disebelah dahulu mcm tu barulah saf satu masjid sempurna. sebelum berlari merangkak dahulu. foundation good nothing to fear, go for 100meters if u can. al quran dan as-sunnah. wasatiah. catch my drift?

    ReplyDelete
  5. Alhamdulilah bro Mae telah mengambil inisiatif yang tinggi untuk menjawab soalan saya, huhu baru ada seorang komen dalam artikel ini.

    Saya agak berminat dengan apa yang diemail oleh bro, kalao ada apa2 yang menarik boleh berkongsi dengan saya juga.

    Kita ni sebagai manusia yang kerdil tak mampu untuk mengubah dunia dengan tangan kita, tapi demi Allah SWT kita menyumbang apa yang mampu seperti menasihat kepada kawan baik supaya menjadi lebih baik tingkahlakunya, ataupun berkongsi ajaran Islam sikit2 untuk kawan yang non muslim, bagi saya itu lebih practical...

    sebenarnya terfikir juga nak menulis buku seperti apa yang pernah dicadang oleh bro. tapi hari ini saya berjalan2 di Ipoh, amat sedih sebab di dalam ruang buku english dan cina, tiada buku islamic langsung padahal ada juga banyak buku yang menarik dikongsi dalam internet. mungkin saya hanya boleh teruskan usaha saya dalam menulis blog saja.

    ReplyDelete
  6. Assalamualaikum,

    I baru je terjumpa blog ini, I am a Malay with Chinese blood. I am the fifth generation. My great great grandfather was said to be the Tan clan from Malacca and that he was the brother of Tun Tan Cheng Lock. He was outcasted for becoming a Muslim and marrying a Malay girl. I look like Chinese and always mistaken as Chinese before I adorn the hijab.

    I guess its just brotherhood and sisterhood in Islam...and also maybe I am more Chinese then Malay...I eat with chopsticks during a Chinese dinner course meal and love Chinese food, especially noodles.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Walaikumsalam. Terima kasih kerana melayari blog saya.

      For these time there are some people who tells me they are descendant of half chinese, and there are warm feeling that hard to explain while talk with them. It's like we know there are same blood flowing in our body.

      Alhamdulilah, he was brother of Tun Tan Cheng Lock. I didn't know that he have a muslim brother, may you please share more with me about him? or perhaps we can share privately at my email : lifemualaf@gmail.com

      Yeah, using chopstick to eat noodles is the most enjoying stuff by chinese.

      Delete
  7. By the way, there are a lot of English Islamic books at Saba Islamic Media.

    www.saba.com.my

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks for your sharing, recently I am finding English Islamic books also. I can't find any at Ipoh.

      Delete

Assalamualaikum wbt and welcome to my blog...
May contact me via 012-3979998 or email lifemualaf@gmail.com if you have any private message.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...