Wednesday, July 21, 2021

FB POST : DARI MANA ANDA MENGENALI ISLAM FOR THE VERY FIRST TIME

 

 
 Pada 18 July 2021 saya ada bertanya soalan berkenaan dan alhamdulillah ramai yang memberi comment.. Di sini saya menyusun semula komen yang menarik bagi memudahkan semua baca ye.

Original FB Desktop post :
https://www.facebook.com/story.php?story_fbid=4165258346875423&id=100001738967744&sfnsn=mo

Mobile post :
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=4165258346875423&id=100001738967744&sfnsn=mo



Nur Masyitah Liang :
Soalan ni unik … nk jawab pun terkenang apa yg terjadi di masa lalu…
Since dh mula kerja , kenal ramai malay , and bila tertnya2 ttg islam, ada jawapan yg “ buat ingin tahu lebih” … tapi masa tu ramai nk kenal just for FUN… and betol2 ajar sy , adalah my EXhusband…
1 by 1 soalan dia jawan gn sgt detail… sy minat dari situ… kuar date, dia byk cita ttg agama… cita kisah2 Nabi … kdg2 dia bawa pergi masjid dia p solat, sy duk dlm keta tgk jaa orang kuar masuk utk solat…. I feel tenang at there…. Alhamdulillah…walaupun dh xda jodoh gn Ex, tp gn islam KEKAL smpai bila2…. insya Allah ❤️

 
Meili Tan
Ketika bercinta bersama boy melayu πŸ˜… Dia pernah bagi tahu yang dia islam πŸ˜“ saya beritahu dia kenapa tidak cuba untuk membuat saya jatuh cinta pada islam. Sama seperti dia sudah membuat saya jatuh cinta padanya πŸ’ž




Mimosa Pudica
Arwah mak saya, bukan la revert. Tapi dia asal drpd keluarga Cina. Keluarga dia org susah, anak ramai. Mak saya anak perempuan ke-5. Masa tu diaorg decide serahkan mak saya kpd nurse Melayu kat hospital tu yg tak ade anak. Kakak kepada mak saya juga diserahkan kpd org masa dia lahir, tapi dia diserahkan kpd gereja. So, dia membesar sebagai seorg Kristian.
Kalau ikut logik akal, mmg rasa tak patut kan, serahkan anak kat org... Tapi sebenarnya tu cara Allah pelihara akidah arwah mak saya... Alhamdulillah.. πŸ₯²πŸ₯²
Lebih bersyukur lagi bila lepas mak angkat mak saya meninggal, dia jumpa dokumen asal kelahirannya dgn nama Cina, ada alamat rumah juga, masa tu dia mintak kenalan dia tolong cari family dia, Alhamdulillah jumpa semula semua pada tahun 1989. Sempat la jumpa ibu bapa kandung dia & adik beradik lain... Kakak dia yg Kristian tu pun jumpa juga & hubungan kami baik sampai sekarang...
 
YYmagaru Aisha Tan
Dulu sbb brought up sy, sy ingat kena rajin buat duit je boleh bahagia. Tapi bakal suami masa tu change my way of thinking.
Walaupun xde duit, bagi salam, buat lawak je kpd mak cik pun mak cik gembira dah.
He also answered a lot of questions of mine regarding life, solutions to situations that once I don't know how to decode, in Islamic way.
He showed me a WHOLE NEW WORLD πŸŽ΅πŸŽΆπŸ˜† a new way of living.
And he told me all those is not his way, its Islamic way.
Instantly tertarik dgn cara Islam dan juga boy tu. πŸ˜†
 



Wednesday, June 23, 2021

I Masih Chinese laa


Ada suatu hari my mom tengah sembang gelak2 dengan saya: "Haiyaa you sudah jadi "anak melayu" sekarang laa, apa boleh buat.." Lepas dengar tu dalam phone call saya pun terus jawab la, I mana ada jadi "anak melayu", I masih chinese laa.

"Habis sekarang you tak makan oink-oink kan?"
"You punya nama cina pun sudah tukar kan?"
"Tokong pun you sudah tak pergi lagi kan?"

Saya terdiam terus.
Mom macam biasa la gelak2.. Dia sudah lama terima saya memeluk Islam cuma cara cakap dia memang terus terang, tak pandai nak cakap berlapik bagai.

Benda ni sebenarnya tertimbul dua jenis persepsi yang berbeza.
Saya memang nak sangat menjelaskan kepada my mom, yang saya ni masuk Islam bukannya “masuk melayu”.. Saya tetap berbangsa cina cuma saya telah memilih cara hidup seorang muslim yang menuruti kepada perintah halal haram dalam Islam. Cina tapi Muslim.

Tapi my mom dan masyarakat cina secara umumnya menilai reverts/mualaf dari segi gaya hidup.. Macam mana nak kata you masih Chinese kalau nak makan pun kena memilih yang ‘halal’ punya saja, beer pun sudah tarak minum.. Dah serupa bukan cina la jawabnya.

My mom dah tua dan saya menghormatinya sebagai orang tua. Saya tidak dapat memaksa dia untuk faham apa yang saya lihat.. Saya juga tidak dapat berdebat dengannya. Jadi saya cuma senyum2 dan berbual macam biasa.

Secret Hijab

 


Kami reverts muslim ni selalu ada circle sendiri, dimana kami akan membincangkan segala isu dan cabaran dalam kehidupan. Salah satu yang asyik menjadi perbincangan hangat adalah : tudung.

"you all lelaki senang, macam kami ni yang perlu berhijab dalam menutup aurat memang mencabar.. Sebelum keluar dari rumah kena menyorok scarf/snow cap/cloth cap dalam beg, dah pergi bandar baru la pakai.. tutup aurat kan." Nak simpan tudung dalam beg faham2 je la.. nanti berkedut habis. Jadi mereka menggantikannya dengan cloth cap.

Ada juga yang keluarga dah menerima anak perempuannya memeluk Islam, jadi dia selalu memakai cloth cap berjumpa dengan saudara mara kerana mereka masih belum tahu bahawa pengislamannya.. Last2 sekali saudara tanya kat mak, kenapa anak you selalu pakai head scarf tu?? Dia ada penyakit sampai rambut gugur dah ke πŸ˜… kesian tgk anak you..

Memakai tudung kerana ingin menurut firman Allah SWT dalam menutup aurat. Namun bagi reverts bukanlah semudah begitu terus pakaikan tudung esok lusa selepas memeluk Islam hari ni.. Ia amat mengambil masa untuk bagi keluarga menerima keputusannya, terutamanya kawan sekeliling yang boleh terkejut jika perubahan terlalu drastik.

Jadi snow cap, head scarf, cloth cap.. mcm2 topi jadi experiment kepada sis reverts kita.. Masing2 ada cabaran tersendiri dalam mencari keredhaan Allah SWT.

Monday, April 12, 2021

CNY 2021

Dalam sepanjang tahun penat bekerja, kami masyarakat cina pasti akan meluangkan masa sehari untuk balik ke rumah menikmati "Reunion Dinner", iaitu sehari sebelum masuk ke kalendar Tahun Baru Cina.. Kami memakai baju merah kerana warna ini melambangkan "keceriaan", cakap benda yang baik2 saja dan mengucap selamat maju jaya kepada keluarga dan saudara mara..

Habis makan dinner sudah.. ada sembahyang kaum tionghua ke?? CNY ni perayaan agama orang cina ke??
 
Hmm.. senang cerita macam ni la. Ini perayaan Tahun Baru Cina, sibuk macam mana pun kami tetap akan balik berjumpa dengan keluarga tak kiralah balik dari tempat kerja utara selatan Malaysia, Sabah Sarawak, Singapore, ataupun luar negara sekalipun.. Kami meluangkan SEHARI dalam sepanjang tahun untuk berjumpa dan makan2 bersama. Ia lebih kepada sesuatu perhimpunan kekeluargaan yang telahpun lama diamalkan. Ya asalnya tiada kaitan dengan agama itu betul.
 
Dalam masyarakat cina ada berbagai kepercayaan agama, ada yang beragama Buddhism, Taoism, Christian. Mereka akan mencari tokong atau gereja kemudian untuk mencari keberkatan daripada agama masing2.. Itulah cara hidup mereka, mencari berkat "tuhan" dengan ritual agama mereka..
Kalau yang jenis atheist pun, mereka tetap sambut CNY dengan makan bersama keluarga cuma tiada menyambut apa2 upacara agama. 
 
Dimana suku kaum Hokkien akan menyambut CNY pada hari ke sembilan dengan nama “Phai Thien Kong” (praying the Heaven God), jadi mereka akan membakar mercun pada pukul 12malam sambil buat sembahyang kepada langit di hadapan rumah masing2. 
 
Cuma sekarang ni tengah viral sesama komuniti Chinese Muslim.. CNY ni sepatutnya "haram", ada unsur agama etc2 sambil memetik wikipedia.. 
 
Sekiranya dah memeluk Islam, syukur alhamdulillah.. Maka ketahui sendiri apa yang patut buat, apa yang tak patut.. Tak salah kalau setakat balik ke rumah menziarah orang tua, makan2 (yang halal) dan memberi ang pau.. Tapi janganlah bila keluarga pergi tokong sembah tuhan, kita yang dah "muslim" pun terikut2 pergi sekali. πŸ˜… Yang tu sendiri kena faham laa. Jangan hanya sebab keluarga masih non Muslim dan pergi tokong atau sembah langkit depan rumah ke, kita pun terus kata CNY tu haraaam.
Islam mengajarkan kita cara bermasyarakat dengan semua orang, mencari keredhaan Allah SWT dan tidak menyakiti hati sesiapapun. mana tahu dengan akhlak yang baik.. suatu hari nanti ada kawan2, saudara mara tertarik dengan prinsip Islam kan?
 
 
Kiong Hee Huat Chaii
Gong hey fatt Choi
Gong xi fatt Chai πŸ˜„

Cina kaa Melayu

 "You orang cina kaa melayu?"

Sebaik saja saya scan MySejahtera dan tunjukkan nama saya pada pekerja.. Dia terus tanya begitu. 
 
Terkedu sebentar. 

Terang2 nama saya tulis "Ikhwan" dalam MySejahtera ni.. Nak kata saya melayu, muka putih melepak.. Nak kata saya cina, nama pula terang2 tulis 'Ikhwan'
 
Last2 saya cuma senyum saja dan tidak menjawab apa, terus masuk ke kompleks.. Sebab benda yang sama ni pernah mak saya tanya 10 tahun yang lepas. You sudah jadi melayu tahu tak, dah masuk Islam senyap2 ni.. 
 
Saya cakap tak, saya cina.. mana ada jadi melayu.
Habis tu you tak makan oink2 kan, you tak sembahyang kat tokong lagi kan? Kalau mak sudah mati, you pun sudah tak mahu sembahyang kat upacara kan?? Haaiiyaa itu dah nampak you bukan lagi cina laa
 
Saya terdiam. 
 
Ada masanya masyarakat mentafsir sesuatu bangsa dengan cara sembahyang, gaya hidup, agama dan kepercayaannya. Bila saya cakap "saya masih cina", ia bermaksud saya seorang cina yang beragama Islam.. Tapi bagi orang lain mungkin tafsirannya adalah "Kamu melayu", kerana kamu bukan lagi mengikuti gaya hidup kaum cina. 
 
I cina atau melayu kaa.. bukan sesuatu yang harus saya debat untuk memenangi hati mana2 kaum. Yang penting I sudah memilih Islam, jadi I ingin hidup sebagai seorang Muslim.

Babi

"Mak bapa kamu mcm mana, ada memeluk Islam sekali ke?" beberapa tahun lepas saya berjumpa dengan seorang petugas dalam majlis.. Selepas Ahmad (bukan nama sebenar) selesai bacakan doa di atas pentas, kami bersembang sekejap sementara nak menunggu acara majlis seterusnya..

"Belum lagi, kadang2 orang tua saya pernah beritahu mereka terasa dengan beberapa Muslim yang menyakitkan hatinya.." entah mcm mana saya boleh berterus terang dengan beliau, "Mak saya selalu pesan masa saya kecil lagi, kamu jangan kawan sangat dengan 'orang islam' sebab mereka tetap tak suka dengan cara hidup kita."

"Mak pernahlah mengeluh, dulu2 masa kat kampung lagi ada seorang jiran 'Muslim' belakang rumah asyik panggil mak saya bxbx, bila mak tanya balik.. Apasal you cakap mcm tu, jiran pun jawablah: dah you makan bxbx, you pun jadi mcm bxbx laa!" 

Tapi apa yang Ahmad jawab membuat saya insaf, walaupun jawapannya pendek, santai tapi ia tetap dalam ingatan saya selama-lamanya.. Ahmad jawab saya begini:

Wan, kalau kita nak mengikut cara 'orang Muslim' bagi mengenali Islam, memang sampai bila2 pun takkan dapat jawapan.. Ramai je orang Islam yang kuat mengutuk menfitnah, makan riba.. Lagi teruk yang berjudi, minum pun ada.

Yang silapnya kita jangan ikut orang! Orang tak semestinya betul, mungkin dia boleh tersilap kata2nya, kelakuan dan perangainya.. Tapi apa yang mereka buat tu tetap tak mengubah apa yang disuruh oleh agama Islam. Apa yang difirman oleh Allah SWT sangat mudah, menyembah hanya kepada Allah SWT, meninggalkan apa yang diharamkan dan mengamalkan apa yang disukai oleh Allah SWT.
Selepas wafatnya Nabi Muhammad s.a.w., tiada lagi manusia yang layak menjadi contoh kepada Islam. Tiada seorang pun.. Sebab nabi Muhammad s.a.w adalah pesuruh yang terakhir! Jadi ia juga menjadi bahan fitnah kepada non muslim untuk menyerang kebenaran Islam.. Contohnya ada yang cakap cuba you tengok.. Bukan Islam suruh jangan minum arak, kenapa ada seorang dua dalam kampung minum juga? Padahal apa yang seorang "Muslim" salah buat itu, tetap tidak boleh mengubahkan apa yang Haram dalam Islam kepada 'halal'.

Nak mengenali Islam.. Kita patut mencari jawapan dalam al-Quran dan mempelajari sunnah daripada Nabi Muhammad s.a.w., bukannya setakat mengikut orang.. Percayalah suatu hari nanti bila mak bapa Wan mampu mengenali Islam secara betul, tidak mustahil hati mereka akan menerima hidayah suatu hari jua.


Kerana manusia bukan insan sempurna.

Wednesday, December 23, 2020

Hidayah

Saya dengar daripada seorang kawan melayu ni cerita kisah sahabatnya yang dah lama ingin tahu tentang Islam, malah dia selalu menonton youtube dah membaca serba sikit artikel mengenai Islam.. Tapi bila tanya dia nak masuk Islam tak? Dia geleng kepala.

"Kamu takkan faham punya, masuk Islam seumpama jadi pengkhianat pada keluarga saya."
"Family takkan terima"
"You bercakap something yang tak nampak"
"U seorang di dunia yg ramai ni...u hilang semua org yg u sayangi"
"Ini bukn soal family jer tau...seluruh keturunan dan saudara mara akn cakap selamanya"

Benda mcm ni saya lebih kurang pernah lalui, jadi saya amat faham apakah yang cuba diceritakan oleh sahabat chinese ini.. Masuk Islam bukanlah suatu perkara yang mudah, ia bukannya seperti bertukar model kereta sesuka hati.. Ataupun memilih baju kesukaan kita.

Islam adalah satu2 agama yang orang takkan berani memikir tentangnya.. Tak kiralah tukar kepada apa2 agama ataupun kepercayaan sekalipun. "Islam" sering menjadi pantang larang non muslim dalam menyebutnya.

Kerana Islam amat tegas pada isu halal haram. Yang haram tetap haram mengambilnya, tak kiralah ia mcm mana disukai oleh masyarakat dan telahpun menjadi sebahagian budaya penting.. Tetap perlu tinggalkannya tanpa teragak2. Ia termasuklah tidak menyembah kepada selain Allah SWT.. tidak menjudi, minum arak.. Yang mana telahpun menjadi gaya hidup seseorang non muslim yang tersangat normal baginya. 

Beza di antara orang yang tidak berani melompat ke hadapan dengan orang yang sanggup mengucap kalimah syahadah adalah "hati". 

Ya.. Kita semua dikurniakan "akal" untuk memikir, belajar tentang apakah itu Islam.. Siapakah Allah SWT. Tapi hendak menjadi seorang Muslim perlu memiliki hati yang kukuh dan kuat menyatakan "saya beriman". 

Ada satu point sebenarnya saya tertarik dengan sahabat beliau:
"U berikn I harapan, tapi hanya kepercayaan, ketaksuban , sesuatu yg x nampak..akhirat adalah dunia yg mana kita percaya saje" 

Percaya? Taksub? 

Ya.. Kalau merujuk kepada agama secara umum, mereka suruh penganut "percaya" saja. Tak payah tanya banyak2, percaya je.. Blind belief. Tak kiralah agama yang terpesong sekalipun, modalnya cuma ketua agama suruh orang percaya! Aku cakap ada tu ada! Jangan tanya lebih! 

Islam sebaliknya mencabar kita untuk memikir. Apakah kita dapat membina ayat yang setanding dengan kalimah Allah? Adakah kita boleh melawan fitrah untuk tidak memikirkan siapakah Tuhan sebenarnya? Sebaliknya Islam banyak mengajak kita untuk terus berfikir dan mencari jawapan.. Tak pernah pun Islam suruh kita percayakan benda mengarut. 

Seseorang boleh dapat hidayah masuk Islam ataupun tidak.. Kita hanya boleh cuba terangkan seberapa banyak yang mampu.. Hakikatnya adakah hatinya dah mula beriman dengan Allah SWT? Itu adalah soal hati seseorang hamba bersama Pencipta yang Maha Esa.


Tiada seorang manusia pun mampu masuk campur urusan Allah dalam bab hidayah.

Monday, November 23, 2020

En Ikhwan Chinese ke?

 "Maaf nak tanya sikit la.. En Ikhwan Chinese ke?"

Soalan yang kerap ditanya kepada saya apabila berurusan dengan pakcik2 makcik2. 

Ar ah kan.. Tengok pun tahu saya ni Chinese, dah la kulit muka cerah, mata sepet, cakap slang cina. Takkan nak claim saya ni Melayu?

"Ya saya Chinese, masuk Islam tahun 2008."

Saya tak marah pun. Entah kenapa ada orang yang sensitif lebih bila ditanya you cina ke, you mamak ke.. Terus sentap tak berhenti kerana iras muka mereka saja ala2 mcm kaum selain Melayu.

Allah jadikan manusia berbilang kaum supaya saling kenal mengenali, yang buat pecah belah ni manusia sesama kaum sendiri pun bikin puak2..

Bagi saya Chinese bukannya suatu benda yang aneh. Kalau dah memang Chinese semestinya saya akan mengakui kepada yang bertanya.. Sebab bagi Allah yang penting adalah akhlak dan ibadat bukannya pada warna kulit dan slang seseorang.


You masuk Islam sebab mahu kahwin ke?

 “You masuk Islam sebab mahu kahwin ke?”

Selalu dengar kawan saya yang baru memeluk Islam mengeluh.. yang ramai Non Muslim dan Muslim sekalipun tanya benda yang sama. Hmm ni masuk Islam mesti sebab nak kahwin.. dah ada boyfriend girlfriend Muslim ke haaa kan dah kata betui la tu.. 

Salah ke nak kahwin dengan Muslim?

Tahu tak ada agama yang menyuruh pengikut jangan kahwin langsung, kekal la bujang sampai tua.. Tapi Islam sebagai agama yang menjaga fitrah manusia, menyuruh kita mengenali kaum2 berlainan dan membina rumahtangga juga suatu bab yang penting. Jadi kenapa benda yang baik tetiba jadi buruk di pandangan sekelompok pengikut lahiriah Islami? 

Semenjak saya menjadi Muslim tahun 2008, makin ramai kawan yang saya kenali rupanya mereka masuk Islam bukan sebab nak kahwin pun. 

Ada seorang kawan yang berkhidmat sebagai Pegawai Farmasi telah memeluk Islam pada usia muda tapi atas faktor keselamatan diri, beliau memilih terus menjadi bujang dan tidak mendedahkan keimanan beliau kepada keluarga sendiri. Hanya kawan rapat saja yang tahu bahawa dia menunaikan solat secara senyap2.. Bila saudara tanya tak nak cari husband seorang ke sanggup ke you hidup single mcm ni, kawan hanya senyap seribu bahasa. 

Ada juga kawan yang telah memeluk Islam dan hidup bujang sehingga 5 tahun lebih baru jumpa jodohnya untuk berkahwin. Padahal 5 tahun lepas tak kenal pun calon isterinya..

Malah ada juga suami seorang yang hanya berani mengucap kalimah syahadah dengan kawan Muslim seorang dua naik saksi.. tapi tidak berdaftar di Pejabat Agama, kerana khuatir akan membawa masalah kepada isteri (bangsa sama) dan keluarganya. Jadi beliau hanya dapat teruskan hadir kelas agama senyap2, masih menunggu masa yang sesuai untuk memberitahu isterinya hasrat menjadi seorang Muslim.


“You masuk Islam sebab mahu kahwin ke?”

Friday, September 4, 2020

"You Tak Tahu Malu Ke?"

"You tak tahu malu ke jadi pengkhianat bangsa you?"
"Cakap mandarin pun apa guna sudah pergi masuk itu agama"

Enam tahun lepas saya pernah masuk TV2 sekejap dan saya cuba upload interview tu ke YouTube. Last2 saya dihina mcm2 dalam ruang comment pun tak perasan.. Sebab pada awalnya tiada sesiapa pun pergi tgk. Mungkin lepas upload video interview tu dah beberapa tahun baru viral la sekejap, datang netizen entah dari mana..

Akhirnya saya tutup ruang komen dan kekalkan video dalam YouTube. Saya ni kalau bab kena ejek dah jadi rutin harian rasanya, setakat komen2 internet dah biasa sangat tu. Bayangkan dalam realiti kehidupan pun, cashier auntie yang jual roti tanya "mahu cakap Melayu ke cina?", tauke servis kereta pun tanya (saya bukannya servis kereta kat bengkel dia, cuma sebelah dia ada kedai runcit yang saya selalu pergi membeli barang harian.. Mungkin dah lama perhati saya tu) "Cuaca manyak cantik ahh hari ni, sudah makan kaa.. haiyaa depan tu selalu ada kambing datang punya. *tetiba* EHH you cina kaa.. Ohhh (muka sinis)"

Aneh sekali, dalam byk2 agama mesti Islam juga yang orang suka sgt mencaci dan menghina. Bila saya baca kisah Rasulullah.. Ya rabb semua nabi2 pun melalui benda yang sama. Dihina caci hanya kerana menurut perintah Islam.


Sampai satu masa saya dah tidak memikirkan lagi kata2 orang. Cukuplah Allah SWT bagiku.



p.s. bagi yang bertanya video youtube, jemput singgah channel saya tapi dah tak update :
https://www.youtube.com/user/lifemualaf

Sunday, July 5, 2020

HIDUP MATI

4444

Kalau orang cina nampak nombor plat kereta ni.. mesti geleng kepala dan cakap itu nombor "MATI MATI MATI MATI". Sebab dalam bahasa mandarin bunyi nak sebut "mati" sama dengan "empat" πŸ˜…

Waktu kecil lagi memang mak saya akan marah teruk kalau saya tersebut "mati" , "Choiii" jawab mak saya untuk menghalau sebarang nasib malang (choiii = touch wood).. Sebab dalam masyarakat cina sangat pantang dalam menyebut sebarang perkataan yang membawa bunyi "mati" dan seumpamanya. Hanya banyakkan mencakap benda yang elok dan baik2 saja..

Monday, April 22, 2019

拿督公 (Datuk Gong/Datuk Keramat)

https://www.hmetro.com.my/utama/2019/02/425465/siapa-letak-berhala-di-surau-metrotv

Biarpun berhala nampak berjanggut mcm Melayu, berpakaian baju Melayu dan memegang keris, ia tetap bukan Tuhan yang diertikan dalam Islam.

Berhala itu dinamakan sebagai 拿督公 (Datuk Gong/Datuk Keramat) dan dipercayai disembah oleh Non Muslim ratusan tahun dahulu.. Kerana zaman dulu non muslim ingin menyembah kepada "tuan tanah" bagi tujuan apa sekali pun selepas migrasi ke Malaysia atas hubungan perniagaan. Makanan yang "dihidang" juga tidak boleh diberikan daging khinzir kerana penganut agama kata Datuk Gong tak "makan".

Namun begitu, nampakkan ada individu sengaja memperlekeh isu agama dan cuba menimbulkan konflik sesama penganut agama dengan meletakkannya di surau. Punca utama adalah individu sendiri tak faham langsung tiada istilah berhala dalam Islam.. Ataupun membawa niat mencetus ketegangan di antara Muslim dan Penganut Agama Datuk Gong dengan cara yang paling childish.

Memang benda ni mencetuskan kontroversi yang besar di Malaysia, clearly it's a provocation in creating the tense in community. The culprit trying to create a paradox between Muslim and Datuk Gong followers..

Namun ia juga buat Non Muslim tertanya kenapa tiada berhala dalam Islam.. Biarpun berhala nampak mcm "Melayu" sekalipun.


Cuba soalnya adakah kita mampu menahan perasaan panas dan cuba menjelaskan kebenaran. Dakwah bukannya kerja mudah dari dulu hingga sekarang.

Char Kuey Teow

Bila first time makan "Char Kuey Teow" dengan isteri kat Penang.. Katanya sedap dan ramai orang yang singgah. Punya tak sabar2 tunggu ni nak rasa masakan orang Islam punya Char Kuey Teow..

(5 minit kemudian)

".... Kenapa Char Kuey Teow ni mcm banyak kuah je? Bukan goreng ke?"
"Ni la 'Char Kuey Teow', kan memang mcm tu.." isteri jawab

"Habis kalau yang kering tu panggil apa? "
"Oo yang tu Abg kena order 'Kuey Teow GORENG'.."

πŸ˜‚πŸ˜…πŸ˜« Ya Allah dalam bahasa Hokkien "Char" maksudnya goreng, kalau cina order Char Kuey Teow=Kuey Teow Goreng huhu.. Baru tahu ada beza sikit menunya bila makan versi Muslim.

#doneclaimhokkien

Curiosity Save A Cat


Banyak cerita yang berlaku di hadapan secara spontan, apabila saya renung balik apa yang saya jumpa, dengar dan memerhati.. Akan jadilah cerita yang selalu share kat fb.

Al kisahnya semalam saya berikan Quran Terjemahan bahasa cina kepada salah seorang ahli macma di Taiping. Beliau dari 8pagi dah datang jumpa saya di tempat bertugas.. Maka berbual sedikit mengenai niatnya dapatkan Quran terjemahan.

"I boleh rasa you punya bahasa mandarin lagi lancar, memang belajar di Sekolah jenis kebangsaan cina ke sebelum ni? I cuma belajar setengah jalan saja.. Masa sekolah rendah belajar kat sekolah cina, bila sekolah menengah dah tukar ke aliran yang hanya mengajar BM BI."

"Masa tu I nak masuk Islam pun sangat susah oo.. Sebab I masih tak cukup umur. Ustaz suruh I balik dulu, tunggu sudah 18 tahun umur baru pergi daftar pengislaman."

"Kalau nak cakap kenapa I boleh masuk Islam.. I memang dari dulu macam curious la, Islam tu apa.. Apa kepercayaan muslim dan sebagainya. Jadi lepas masuk sekolah menengah I banyak tanya dengan kawan2 muslim sampailah saya rasa.. Ya Islam yang saya pilihkan untuk sepanjang kehidupan saya."

"Walaupun saya tak berapa fasih baca dan cakap bahasa mandarin, saya hantar semua anak2 saya ke sekolah cina. Juga harap mereka akan dapat manfaat daripada Quran terjemahan ini."

Selepas selesai edarkan quran terjemahan kepadanya, pada pagi yang sama saya perlu pergi ke tempat lain atas tugasan rasmi.

Selepas selesai tugas rasmi, saya sembang dengan seorang staf yang mengajar murid tadika.. Saya tanya mengenai ada tak murid non muslim yang datang tadika sebelum ni.

"2 tahun lepas ada seorang murid non muslim yang saya pernah ambil. Pengajaran semua takde masalah bila murid ni belajar sekali dengan murid Melayu. Cuma bila sampai slot Islam, saya pun mintalah murid non muslim tu duduk kat hujung kelas.. Sebab sensitiviti la kan, saya hanya mengajar Islam kepada yang Melayu saja. "

"Cuma yg lawaknya bila saya cuba tanya soalan2 mengenai Rukun Islam, Rukun Iman. Budak yang duduk jauh sekali tu (non muslim) yang jawab paling laju.. Padahal saya bukannya tanya dia pun."

"Lagipun sebab budak2 kan, walaupun saya letak dia kat hujung kelas masa mengajar slot Islam. Budak tu pun sambil2 dengar la sekali.. Nasib baik parents dia pun jenis sporting tak kisah.."

Dalam masa satu pagi saja saya dengar dua cerita yang berbeza. Benda ni juga buat saya teringat cerita al kahfi, segolongan pemuda yang lari ke gua dan tidur dalamnya ratusan tahun kerana ingin mempertahankan keimanan daripada kecaman raja yang kejim.

Allah SWT berfirman:"(Ingatkanlah peristiwa) ketika serombongan orang-orang muda pergi ke gua, lalu mereka berdoa: Wahai Tuhan kami! Kurniakanlah kami rahmat dari sisiMu, dan berilah kemudahan-kemudahan serta pimpinan kepada kami untuk keselamatan ugama kami."(QS. Al-Kahf 18: Ayat 10)
Allah SWT berfirman:"Kami ceritakan kepadamu (wahai Muhammad) perihal mereka dengan benar; sesungguhnya mereka itu orang-orang muda yang beriman kepada Tuhan mereka, dan kami tambahi mereka dengan hidayah petunjuk."(QS. Al-Kahf 18: Ayat 13)

Kebanyakan orang yang memeluk Islam adalah remaja, orang muda.. Kalau ada orang tua sekalipun selalunya mereka sudah lama tahu tentang Islam sejak muda tapi sebab halangan keluarga sehingga tak jadi mengucap syahadah.

Orang muda berfikiran kritis dan cekap, bila bertemu dengan islam semestinya bersoal macam2 soalan pelik. Bukan kerana mereka mempunyai niat memperlekeh Islam tapi atas niat "ingin tahu"..

Yang untungnya jadi non muslim waktu muda adalah kerana mereka bebas bertanya apa2 tentang Islam kerana benar2 "tidak tahu". Sebab tak tahu, tanyalah la mereka kepada kawan2, carikan buka, baca slot agama dalam surat khabar sehingga ada yang curi2 baca quran terjemahan di kedai buku sebelum dihalau tuan kedai.

Hanya kerana ingin tahu, curiousity.

You Sudah Masuk Melayu?

"Lu 'Jip Huan' liao Ah?" (you sudah masuk Melayu ka?)

Soalan yang paling selalu orang tanya pada saya. Apa tidaknya? Bila orang tengok cina memeluk Islam saja, pasti akan melihat simptom2 ini terjadi kat kebanyakan cina muslim :

Makan macam melayu
Nama macam melayu
Cakap macam melayu
Hidup macam melayu
Yang paling last kahwin dengan melayu  XD

Pada hakikatnya agama Islam bukan milik kaum melayu semata-mata, ia adalah agama yang universal. Sesiapa pun boleh menjadi Muslim sekiranya mereka berkehendak..

Saya kenal seorang kawan China yang memeluk Islam pada umur sekitar 18 tahun, bila saya cuba sembang dengannya tak boleh campur english/bm sangat sebab dia hanya faham bahasa mandarin 100% sahaja. Bagaimana saya nak mengatakan kawan china saya "masuk melayu"?

Ada juga segelintir cina muslim yang tak kahwin dengan melayu, tapi cina muslim yang berhijrah juga. Bagaimana saya nak katakan mereka masuk Islam sebab nak kahwin?

Sampailah sekarang makin ramai yang mengekalkan nama asal/cina lepas masuk Islam, macam mana nak cakap nama mereka macam melayu pula?

Cuma bezanya hidup atas syariat Islam, ada halal haram dan batas dalam segala urusan kehidupan. Tidak bererti kaum dan bangsa seseorang boleh ditukarkan sesuka hati..


Bukan masuk melayu, masuk Islam beb
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...